Nieuws

© Copyright. All Rights Reserved.

De winkel van Wolfers Frères

 

In 1912 werd de winkel van de juweliers en zilversmeden Wolfers Frères in de Brusselse Aren-bergstraat ingehuldigd. Victor Horta creëerde een verfijnd interieur in art nouveau met toonkasten van Cubaans mahonie en verguld brons waarin de luxe-objecten van goud, zilver en ivoor perfect tot hun recht kwamen.

 

In 1973 werd de winkel ontmanteld en overgebracht naar de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in het Jubelpark te Brussel. Eind 2017 werd onder impuls en leiding van conservator Werner Adriaenssens het interieur gedeeltelijk heropgebouwd in het museum, Er werd daarvoor een zaal vrijgemaakt die quasi dezelfde oppervlakte en vorm heeft. Op basis van een grondige studie zijn de toonbanken en de kasten geplaatst zoals Horta ze had voorzien. Ook de oorspronkelijke toegangsdeuren werden geïntegreerd. Het meubilair werd grondig gerestaureerd.

In de toonkasten zijn topstukken uit de art-nouveau- en art-decocollectie van het museum geplaatst.

De Koning Boudewijnstichting kocht recent een collectie van juwelen, beelden, vazen, ontwerp-tekeningen, foto’s en inventarissen van Philippe en Marcel Wolfers. Enkele objecten uit die collectie worden in de winkel van Wolfers Frères tentoon-gesteld.

 

Werner Adriaenssens geeft op zondag 27 mei 2018 een rondleiding voor Interbellum. Afspraak in het Jubelparkmuseum, Jubelpark 10, 1000 Brussel om 13.00 of 15.00 uur. U betaalt enkel het toegangsticket, groepstarief 12.00 euro.

 

Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Reageer dus snel bij Interbellum!

 

 

Het Boekensalon

 

Op zondag 3 juni 2018 is er weer Het Boekensalon in Oostende. Onder de Nieuwe Gaanderijen, de Drie Gapers en Kaap/Vrijstaat op de zeedijk bieden hande-laars en particulieren u een diversiteit aan boeken aan. Keuze te over van 11.00 tot 18.uur op een prachtige locatie met zicht op zee. Interbellum heeft een stand.

 

 

Algemene Vergadering

 

De jaarlijkse Algemene Vergadering van Interbellum wordt op donderdag 14 juni 2018 gehouden in A Capella, Godshuizenlaan 33, 9000 Gent. De verga-dering begint om 20.00 uur.

 

Programma:

 

° goedkeuring administratief verslag 2017

° goedkeuring financieel verslag 2017

° voorstelling programma 2018

° goedkeuring begroting 2018

° varia en rondvraag

° Napier, The Art deco City full-colour, een lezing door Norbert Poulain

° drink aangeboden door Interbellum

 

 

 

 

 

 

ONDERWEG NAAR TICINO"

 

Johan De Vos en Mieke Debrabandere maken reizen waarin ze het parcours van een schijver volgen. Ze gaan naar plaatsen waar de auteur geweest. Wat zijn die plekken nu geworden, wat rest er nog, wat blijft er over van de sfeer van toen?

Johan De Vos heeft enkele van zijn ervaringen

gepubliceerd op zijn blog "Zwerfvos" en in tijdschriften zoals Interbellum. Hij heeft nu alles gebundeld in het boek "Overwinteren in Spa, gevolgd door Onderweg naar Ticino". Mieke "Nomade" Debrabandere heeft gezorgd voor enkele sprekende foto's. Het boek, uitgegeven door In 't Hofken van Oliveten, kost 12 euro en is te koop bij de auteur, Interbellum en een paar Gentse boekhandels.